Hoe krijg ik een egaal vergrijsde gevel?

Houten gevels zijn erg populair. De natuurlijke uitstraling en strakke lijnen zijn voor veel mensen een reden om te kiezen voor een houten gevel en houten gevelbekleding. Hout heeft een aantal natuurlijke eigenschappen. één van deze eigenschappen is dat het verkleurt. Hout wordt namelijk na verloop van tijd grijzer. Zeker bij toepassingen buitenshuis. Veel mensen vinden deze vergrijsde kleur erg mooi, anderen minder. Voor wie het minder mooi vindt geldt: schilderen. Dit kan in een transparante of dekkende kleur na keuze in de vorm van een olie of beits. Voor de mensen die het wel mooi vinden geldt: lekker laten vergrijzen. Toch?

Niet helemaal. Het is namelijk zo dat vergrijzing vaak niet mooi egaal gebeurt. Het gevolg is een gevel met grote grijze vlekken. Ook is er veel verschil per beklede wand. Zo verkleurt de gevel aan de zuidkant doorgaans veel sneller dan aan de noordkant. De verkleuring kan zelfs al per plank enorm verschillen. Dit lijkt niet mooi, vinden de meeste mensen. 

De oorzaak

We weten dus dat hout vergrijst en dat dit meestal niet mooi egaal gaat, zeker bij gevelbekleding. Om een oplossing te vinden om dit tegen te gaan, moeten we eerst kijken naar de oorzaak. De grote boosdoener is in dit geval de zon. De zon is namelijk de reden dat jouw hout verkleurt. Vergelijk het met de menselijke huid. Hout heeft nou eenmaal last van de stralingen van de zon en verkleurt daar door. Echter vangt niet elke plank evenveel zon op. Dit zorgt al voor een oneffen vergrijzing. Daarnaast is vocht en ventilatie erg belangrijk. Deze factoren kunnen namelijk het proces versnellen. Echter vangt de ene plek op de gevel veel meer vocht dan de andere. Ook de ventilatie verschilt van plank tot plank. Het resultaat: geen mooie vergrijzing. 

De oplossing

Gelukkig is er ook een oplossing. Deze oplossing zit hem in het behandelen van hout. Zoals eerder genoemd, kan vergrijzing bestreden worden met een beits of olie. Zo geef je het hout een kleur naar keuze en voorkom je de lelijke, oneffen vergrijsde kleur. De beste beits voor gevelbekleding is waarschijnlijk Woodstain VV van Teknos Drywood. Veel gevelbekleding is gemaakt van thermohout of Red Cedar. Deze houtsoorten hebben de eigenschap dat ze kunnen gaan bloeden. Het is daarom belangrijk om een open systeem te gebruiken en dus geen filmvormende producten. 

Wil je juist wel een vergrijsde uitstraling hebben van het hout? Daar bestaan ook beitsen en oliën voor! Dit noemt men vergrijzers voor gevelbekleding. Met deze vergrijzers geef je het hout gelijk die vergrijsde kleur waar je anders jaren op moet wachten en dat zonder kleurverschil. Een mooie egaal gekleurde gevel is het resultaat. Daarnaast biedt de beits ook gelijk bescherming tegen vocht en toekomstige verkleuring. Het is dus zo dat tegelijkertijd bescherming en verfraaiing plaats vindt. 

Ik zou altijd adviseren om gevelbekleding nog te behandelen voor montage er van. Zo kan je namelijk volledig rondom behandelen met de olie of beits. Zo kan er ook niet vanaf de achterkant vocht in het hout trekken en voor problemen zorgen. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

(Siberisch) Lariks gevel hout behandelen - Tips en Tricks!

Kan ik mijn gevel ook behandelen met olie in plaats van beits?