Waarom het behandelen van hout zo belangrijk is!

Beits, olie en lak zijn allemaal verfsoorten die gebruikt kunnen worden voor het behandelen van hout. Met behandelen bedoel ik in dit geval niks anders dan het aanbrengen van een product dat de levensduur verlengt of het hout langer mooi houdt. Want dat is wat deze producten doen. Ze zorgen er voor dat jouw hout langer blijft zoals het moet zijn: sterk en mooi. In deze blog leg ik nog een keertje uit waarom behandelen zo belangrijk is, wat het doet en waar u rekening mee dient te houden. 

Een natuurproduct

Hout is een natuurproduct. Dat maakt het aan de ene kant heel mooi, uniek en karakteristiek. Echter kan het ook negatieve gevolgen hebben voor de duurzaamheid. Natuurlijke producten hebben nou eenmaal natuurlijke eigenschappen waar je rekening mee dient te houden. Te beginnen met verkleuring. Hout verkleurt namelijk. Door de stralingen van de zon, ontstaat vergrijzing. Het hout wordt na verloop van tijd steeds grijzer. Sommige mensen vinden dit mooi, anderen niet. Ook neemt het hout vocht op. Vocht kan helaas voor grote problemen zorgen zoals schimmel en houtrot. 

Bescherming

Gelukkig kun je hier iets aan doen. Door het hout te behandelen met een olie of beits, beschermt u het materiaal tegen deze problemen. Beits en olie trekken namelijk in het hout en zorgen voor vochtregulatie of houden het vocht zelfs volledig tegen. Hierdoor blijft het hout veel langer goed! De producten zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende kleuren. Hoe donkerder de kleur, des te meer pigmenten er aanwezig zijn. Deze pigmenten beschermen het hout tegen UV-lichten van de zon. Beits en olie gaan dus ook de verkleuring tegen. Hoe sneller u het hout behandeld, des te beter. Een goede beits of olie kan jaren lang mee gaan en de levensduur soms wel verdubbelen! Op lange termijn bespaar je dus veel geld met het behandelen van hout. 

Alle soorten hout hebben deze bescherming eigenlijk nodig: Schuttingen, gevels, tuinhuizen, terrassen, overkappingen, hekwerken en noem maar op. Het aanbrengen hoeft niet eens lastig te zijn. Veel beitsen en oliën zijn ontzettend makkelijk in gebruik. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

(Siberisch) Lariks gevel hout behandelen - Tips en Tricks!

Kan ik mijn gevel ook behandelen met olie in plaats van beits?

Hoe krijg ik een egaal vergrijsde gevel?