Kan ik mijn gevel ook behandelen met olie in plaats van beits?


Dit blog is vernoemt naar gevelbeits. Echter is dit niet de enige manier van behandelen voor uw houten gevel. We krijgen vaak de vraag: is een houtolie ook geschikt voor het behandelen van houten gevels? Dat antwoord is heel erg simpel: ja dat kan. Mits je de goede olie daar voor gebruikt! Wij geven gratis een voor niet een aantal handige tips. 


Kleur

Een belangrijke vraag die je jezelf moet vragen is: wat wil ik qua kleur? Om te beginnen moet je jezelf afvragen of je de gevel dekkend of transparant gekleurd wilt hebben. Wilt u een dekkende kleur? Dan is olie geen optie. Dan kunt u beter een beits gebruiken zoals Woodstain VV van Teknos Drywood. Wilt u een transparante kleur? Dan is olie wel een optie! U kunt ervoor kiezen om een Douglas olie te gebruiken. Dit is een olie in de kleur Douglas. Maar ook andere kleuren zijn beschikbaar. Volgens ons is de beste olie van Woca. De Woca exterieur olie is perfect voor het onderhouden van gevelhout.

Het verschil met beits

Olie trekt meer in het hout dan beits. Waar beits vaak een laagje aanbrengt op het hout, trekt de olie er meer in. Verder is olie dunner. Dit betekent dat het iets anders aanbrengt en hecht dan beits. Behandeling met olie zorgt voor een open systeem. Dit kan verstandig zijn bij het gebruiken van Red Cedar en Ayous hout. Deze houtsoorten hebben namelijk een open systeem nodig. Een olie heeft doorgaans wel net wat minder bescherming dan een beits. Een groot voordeel van olie is dan weer dat het er natuurlijker uitziet dan een beits. Olie dient overigens wel vaker aangebracht te worden dan een beits. De olie van Woca bijvoorbeeld gaat ongeveer 3 jaren mee terwijl veel beitsen rond de 5 jaar zitten. Dit is overigens wel afhankelijk van de houtsoort, ligging, weersomstandigheden en meer! De ene gevel is de andere namelijk niet.


Welke olie kiezen voor gevelbekleding?
Wij hebben eigenlijk de ervaring met twee goede oliën bij het behandelen van houten gevels. Ten eerste is daar de Woca exterieur olie. Deze olie is watergedragen en van de hoogste kwaliteit. Het voordeel aan deze olie van Woca is dat die verkrijgbaar is in veel kleuren. Naast de Woca olie zijn wij ook gecharmeerd van de Douglas olie van Hermadix. Deze beschermt goed en is vooral goed te gebruiken bij Red Cedar en Ayous. De kleur zit dicht bij de originele kleur van deze houtsoorten en wordt door veel klanten erg mooi gevonden. Voor beide oliën geldt dat het gebruik vrij gemakkelijk is.

Reacties

Populaire posts van deze blog

(Siberisch) Lariks gevel hout behandelen - Tips en Tricks!

Hoe krijg ik een egaal vergrijsde gevel?