Tijd om te beitsen! (Plaatsen als t weer beter weer wordt februari, maart)


Eindelijk, de zon komt er weer door en dat betekent maar één ding: weer naar buiten! Na een lange, koude en natte periode komt het betere weer er aan. Voor de buitenmensen begint het alweer te kriebelen om in de tuin bezig te gaan. Wat vaak vergeten wordt, is dat dit een belangrijk moment is voor onderhoud van hout!


Onderhoud

Het hout in de tuin is blootgesteld aan kou, nattigheid en wind. Dit zijn niet de beste vrienden van hout. Houtrot, schimmel en schade kunnen hierdoor ontstaan. De winter is dus een lastige periode voor hout. Zeker omdat het weer een aantal maanden lang niet geschikt is geweest om te behandelen. Voor een goede behandeling is een temperatuur van minstens 10 graden nodig. Ook moet het droog zijn. De afgelopen maanden was dit niet het geval en daarom zijn de komende weken belangrijk voor onderhoud. Door nu te beitsen, oliën of verven beschermt u het hout tegen houtrot, schimmel en vergrijzing. 

Vergrijzing

Nu de zon weer op komst is, krijgt uw hout te maken met andere problemen. Vergrijzing is namelijk een veel voorkomend probleem bij tuinhout. Door het zonlicht dat schijnt op planken en palen, begint verkleuring op te treden. Door pigmenten aan te brengen wordt dit proces vertraagd of zelfs gestopt. Deze pigmenten zitten in olie en beits. Vooral wanneer u kiest voor een transparante behandeling van uw hout, is het belangrijk om rekening te houden met deze pigmenten. Hoe donkerder de beits of olie, des te beter de bescherming. 


 Olie, beits of lak kiezen


In grote lijnen kunt u kiezen uit olie, beits of lak. Ieder product heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Het belangrijkste om te weten is dat olie de lichtste variant is. Olie is enkel verkrijgbaar in transparante varianten. Beits is sterker dan olie en verkrijgbaar in transparante en dekkende varianten. Bij beits wordt de structuur wel wat minder goed zichtbaar. Zeker bij dekkende beitsen kan de structuur volledig verdwijnen. Bij het lakken verdwijnt de structuur volledig. Vaak heeft lak een grondlaag nodig. Lak biedt de sterkste bescherming. Hoe u uw hout ook wilt behandelen? De komende weken is het perfecte moment!

Reacties

Populaire posts van deze blog

(Siberisch) Lariks gevel hout behandelen - Tips en Tricks!

Kan ik mijn gevel ook behandelen met olie in plaats van beits?

Hoe krijg ik een egaal vergrijsde gevel?