Gevelbekleding machinaal laten beitsen met gevelbeits


We hebben het in onze blogs al meerdere keren gehad over het belang van beitsen van gevelbekleding. In het kort geldt namelijk: houten gevelbekleding verlengt de levensduur van uw gevel en drukt de onderhoudskosten én moeite! Dat beitsen kunt u natuurlijk zelf doen, maar wat nog beter kan is het machinaal laten doen in de fabriek. Planken die fabrieksmatig zijn behandeld zijn namelijk nog beter beschermd. Daarnaast weet u gewoon zeker dat het goed wordt gedaan en dat u geen fouten maakt. In deze blog leggen we uit hoe u uw hout machinaal kunt laten schilderen. 

Waarom beitsen? 

Zoals hierboven al beschreven, verlengt het beitsen van hout de levensduur van uw hout. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Wanneer u een houten gevel kiest, dan weet u natuurlijk dat het hout in weer en wind komt te staan. Het materiaal krijgt ontzettend veel te verduren en dit kan er voor zorgen dat het hout snel lelijk wordt of kapot gaat. Een beits beschermt uw gevelbekleding op verschillende manieren. Vooral vocht is een grote vijand van hout. Regenwater en vocht uit de lucht trekt in uw hout. Hier kan het van binnenuit zorgen voor allerlei problemen zoals houtrot, schimmel, algen, scheuren en barsten. Dit kunt u voorkomen met beits, omdat beits het geheel waterdicht maakt. 

Daarnaast gaat hout dat onbehandeld is erg snel verkleuren. Dat is natuurlijk ontzettend zonde. Deze verkleuring is een gevolg van blootstelling aan de zon. Met een beits kunt u dit tegengaan. Er bestaan bijvoorbeeld beitsen die transparant zijn met kleurpigmenten in de kleur van het hout zelf. Deze pigmenten beschermen het hout tegen verkleuring. Zo blijft uw hout dus mooi op kleur! 

Waarom Machinaal beitsen? 

Dan blijft de vraag over, waarom machinaal? Waarom doe ik het dan niet gewoon zelf? Vooropgesteld: u kunt het ook prima zelf doen. Echter kan dit wat lastig zijn. Het is natuurlijk erg veel werk. Voor de ultieme bescherming is het verstandig om de planken geheel rondom te behandelen. Zo kan er namelijk ook geen vocht vanaf de achterkant naar binnen trekken in uw hout en als nog voor alle problemen zorgen. Wanneer u uw hout aanschaft, kunt u er dus voor kiezen op het gelijk te laten behandelen. Dit kan niet altijd bij de houthandel zelf. In sommige gevallen moet u zelf op zoek naar een spuiterij. Een bedrijf dat hier in kan faciliteren is Beitz. Ga naar www.beitz.nl voor meer informatie.

Kosten

Machinale behandeling kan best prijzig zijn. Vergeet alleen niet dat het ontzettend veel tijd scheelt en onderhoud. Op de lange termijn zou het daarom zomaar goedkoper uit kunnen vallen! Wanneer u zelf gaat beitsen moet u natuurlijk ook de beits inkopen en de tijd nemen. Machinaal behandeld hout is natuurlijk ook niet vrij van onderhoud, maar heeft doorgaans pas na vele jaren een nieuw laagje nodig aan de zichtzijde. Dit heeft dan met name te maken met aantasting van de zon, die na 5 tot 8 jaar toch ook op behandeld hout voor lichte kleurverschillen en schrale plekken gaat zorgen. 


Reacties

Populaire posts van deze blog

(Siberisch) Lariks gevel hout behandelen - Tips en Tricks!

Kan ik mijn gevel ook behandelen met olie in plaats van beits?

Hoe krijg ik een egaal vergrijsde gevel?