(Siberisch) Lariks gevel hout behandelen - Tips en Tricks!

Wij krijgen regelmatig vragen over Siberisch Lariks behandelen. Siberisch Lariks is namelijk enorm populair in Nederland vanwege de goede prijs-kwaliteitsverhouding, maar ook vanwege het gemak. Wat we vaak zien bij deze houtsoort, is dat mensen te moeilijk denken over de behandeling. Waarom? Omdat het eigenlijk de makkelijkste houtsoort is om te behandelen van allemaal, samen met douglas hout. In deze blog zullen we een aantal belangrijke tips geven op het gebied van behandelen en onderhouden van (Siberisch) Lariks hout. Waarom Siberisch Lariks behandelen? 

Waarom is het belangrijk om ook deze houtsoort te behandelen? Nou dat is eigenlijk heel erg simpel. Wanneer bomen gekapt worden en omgezet tot planken, krijgen we natuurlijk een sterk materiaal wat makkelijk te gebruiken is in de bouw. Echter is het hout natuurlijk wel 'dood' vanaf het moment dat het is gekapt. Dit maakt het ook enigszins kwetsbaar. Op 2 gebieden met name. Ten eerste kan vocht gemakkelijk voor problemen zorgen. Vocht trekt in het hout en zorgt voor allerlei gevaren van binnenuit. Denk aan schimmels, algen en vooral ook houtrot. Hierdoor gaat het hout kapot. Daarnaast heeft ook de zon een slechte werking op het hout. Met name op de buitenste laag van het hout zorgt dit voor problemen. Denk aan lelijke verkleuring en uitdroging van het hout. Dit maakt het hout vooral snel lelijk. 

Beide problemen zijn op te lossen met een goede beits of olie. Behandeling van Siberisch Lariks zorgt voor een bescherming tegen vocht. Hierdoor trekt het niet meer onbeperkt in uw hout en zorgt het dus ook niet meer voor de eerder genoemde problemen zoals rot. Daarnaast zitten er pigmenten in de meeste producten. Deze pigmenten zorgen voor bescherming tegen UV. Met andere woorden; veel minder verkleuring en dus mooier houdt! Behandelen van hout zorgt er voor dat de levensduur jaren wordt verlengt. Dat is dan ook weer goed voor de portemonnee! 


Welke producten gebruiken?

Bij veel houtsoorten is het zo dat u goed moet opletten wat u precies gebruikt. Bij Siberisch Lariks is dit veel minder het geval. Het is een relatief makkelijk behandelbare houtsoort. In principe is elke beits of olie voor buiten gewoon geschikt! Beits heeft als voordeel dat het langer mee gaat en sterker beschermd, terwijl olie weer als voordeel heeft dat het er natuurlijker uit ziet en wordt vaak een stuk mooier gevonden. Wanneer u dekkend wilt behandelen, gebruikt u altijd een beits. Siberisch Lariks is dan ook uitermate geschikt voor dekkende behandeling, anders dan bijvoorbeeld Ayous, Fraké of Red Cedar. Kies een goede beits of olie en laat u daarbij vooral leiden door kleur en uitstraling.

Handig om op te letten

Bij het behandelen van Siberisch is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. Zo raden wij het af om te gaan voor een volledig kleurloze behandeling. Dit beschermt namelijk veel minder tegen verkleuring dan een behandeling met pigment. Wilt u dus uw hout een typisch lariks kleur geven en behouden? Gebruik dan bijvoorbeeld een olie of beits in de kleur lariks of bijvoorbeeld douglas of naturel. Dan behoudt u de natuurlijk uitstraling en kleur én beschermt u toch tegen toekomstige verkleuring en vergrijzing! Een goede optie is dan bijvoorbeeld de Lariks en douglas olie van OAF. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kan ik mijn gevel ook behandelen met olie in plaats van beits?

Hoe krijg ik een egaal vergrijsde gevel?